Krajský přebor v rapid šachu

V Chomutově proběhl v sobotu 29. března Krajský přebor mládeže v rapid šachu. Jde o jeden z vrcholů sezóny na krajské úrovni. Do místa konání tak vyrazila naše devítičlenná výprava registrovaných šachistů. Z desíti vypsaných kategorií jsme obsadili rovnou polovinu.

Začněme od těch nejmenších. V kategorii dívek do 8 let nás reprezentovala Klárka Kopičková. Na Klárce byla znát nerozehranost, letos to byl bohužel její první turnaj. Dosáhla v něm svého vůbec prvního soutěžního vítězství a to jí stačilo na třetí místo mezi nejmladšími dívkami.

V kategorii chlapců do 10 let do bojů zasáhl Adam Žáčik. Na jeho registraci ještě nestačil ani oschnout inkoust a Adam už se vrhl do bojů na nejvyšší krajské úrovni. A byl příjemným překvapením dne. Získal čtyři a půl bodu z možných sedmi. Jediný dokázal bodovat s celkovým vítězem Šťastným z Kadaně, který byl nakonec rád, že si po ztrátě dámy věčným šachem vynutil remízu. Adam tak skončil na nádherném čtvrtém místě.

V kategorii chlapců do 12 let byl naším největším želízkem v ohni Matyáš Černíček. Svou roli zvládal se střídavými úspěchy. Dvě celkem zbytečná zaváhání ho připravila o medaili a případný postup na MČR. Ty jeho už pověstné koncovky. Kdyby v nich zachoval chladnou hlavu, celý turnaj by vyhrál. Takto skončil na čtvrtém místě. Další hráč v této kategorii Patrik Sabov nezklamal ani nezazářil. Se čtyřmi body skončil na slušném 8. místě. Stejný počet bodů znamenal deváté místo pro Tomáše Ulrycha. Ten si stejnou kategorii bude moci zahrát i za rok.

Již startovní listina dávala tušit, že kategorie chlapců do 14 let nebude naší výstavní. Trojice Zdeněk Košťál, Jakub Vohánka a Igor Valaha byla nasazena až v samém jejím závěru. Nikdo z nich nepřekročil svůj stín. Je neuvěřitelné, jaké dokáže Zdenda udělat chyby. S hráčkou, která má o několik set vyšší ELO, si pracně vybojuje materiální převahu a pak jí odevzdá zadarmo dámu. Až se těchto hrubek vyvaruje, bude postrachem. Kluci se seřadili za sebou, tak jak jsem je napsal, od dvanáctého do čtrnáctého místa.

V kategorii chlapců do 16 let bojoval Tomáš Hons. Při pohledu na startovní listinu bylo jasné, že při troše štěstí může  vyhrát nebo získat medaili. Při špatném dnu skončí “pod bednou”.  Odehrál slušné partie, bodoval tam kde měl. Bohužel nepřidal nic navíc, což ovšem nelze chápat jako neúspěch. V této kategorii už není slabých hráčů. Jeho konečné čtvrté místo je cenné.

Při  závěrečném slavnostním vyhlášení čtyřikrát vystoupili naši šachisté na podium vítězů, což je skutečnost, která byla před několika málo lety stěží představitelná. Všem zúčastněným děkuji za odvedené výkony a moc rád je zase někdy pod pódiem budu fotit s diplomy.

 

 

Kompletní výsledky všech kategorií

 

Fotogalerie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *