Lidická simultánka 2015

V sobotu proběhla v Lidické galerii šachová simultánka sedmnácti mladých hráčů se šachovými velmistry Sergejem Movsesjanem (2751) a Martinem Petrem (2530). Za šachovnice se proti nim tentokrát posadilo i šest hráčů, kteří mají či měli něco do činění s našimi kroužky. Každoročně tam vysíláme vítěze klubové soutěže. Letos měli pořadatelé problém s obsazením všech šachovnic, tak jsme narychlo zorganizovali početnější výpravu.

V příjemném prostředí Lidické galerie měli kluci možnost zahrát si s výše uvedenými hráči, setkat se s velmistrem Janem Smejkalem i s přeživšími účastníky lidické tragédie z roku 1942. Turnaj byl zahájen kulturním vystoupením žáků ZŠ Lidice. V samotných partiích se kluci přesvědčili, že hrát se dá sice s každým, ale vyhrávat  jde jen po usilovném tréninku. Velmistří postupně ukončovali jednu partii za druhou. Z našich skončil nejdříve Milan Synek, který se nedostal ani pořádně do hry. Igor Valaha ho následoval o něco později. Nevyvaroval se svých už tradičních přehlédnutí, které jeho soupeři nemilosrdně trestali. Téměř současně své partie prohráli Adam Žáčik a Eduard Stárek, kteří končili mezi posledními. Tomáš Hons a Matyáš Černíček hrající na prvních šachovnicích vzdorovali nejdéle a Matyáš uhrál senzační remízu. Velmistři nakonec společně vyhráli čtrnáct partií a ve třech remizovali.

Na závěrečném vyhlášování výsledků obdrželi všichni účastníci věcné ceny a pamětní listy, které jim budou připomínat tento nevšední zážitek. Došlo i na skupinové fotografování a autogramiádu. O dojmy z příjemně strávené soboty se pak kluci mohli mezi sebou podělit v galerijní restauraci, kam je pořadatelé pozvali na oběd.

 

Fotogalerie

Fotogalerie pořadatelů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *